Remiss av betänkandet Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94)

Vi kommer att avge yttrande på denna remiss och tar tacksamt emot synpunkter från medlemsförbunden senast den 19 april 2017!

Remissyttranden ska lämnas till Utbildningsdepartementet senast den 9 maj 2017.

Ett remissmöte kommer att hållas den 29 mars klockan 10-12 på Handikappförbundens kansli, Sturegatan 4 i Sundbyberg.

Utredningens förslag syftar till att skolorna ska uppmärksamma och agera på elevers frånvaro på ett tidigare stadium än vad som sker i dag och att eleverna ska få den hjälp de behöver för att deras rätt till utbildning ska tillgodoses. Utredningens förslag syftar även till att ge hemkommunen bättre förutsättningar att aktivt agera vid problematisk frånvaro. Ytterst syftar förslagen till att bidra till en bättre skolmiljö med ökad skolnärvaro. Utredningen bedömer att förslagen kan leda till minskad frånvaro och till att ett ökat fokus läggs på frågor som gäller närvaro och förebyggande av frånvaro i skolorna.

Stefan Eklund Åkerberg